Hva er Tagatose?

Tagatose er et naturlig sukker som opptrer naturlig i visse typer frukt.

Det belgiske selskapet Damhert tilbyr i dag en stor produktserie hvor de bruker Tagatose som søtstoff.
Serien inneholder både syltetøy, sjokolade og sjokoladepålegg. Vi kan nå for første gang tilby disse produktene i Norge!

Hvordan kroppen bruker Tagatose

I motsetning til vanlig sukker blir Tagatose ufullstendig absorbert i kroppen. Bare 15-20 prosent av Tagatose absorberes i tynntarmen og brukes som energi.

Tagatose er helt trygt å bruke. Grundig testing har blitt utført for å sikre trygghet og menneskelig toleranse. En mulig sideeffekt er at enkelte kan få litt urolig mage ved for stort inntak, slik som også andre søtstoffer vil kunne gi.

Tagatose sammenlignet med andre søtstoffer

 

Tagatose har en meget lav GI i forhold til mange andre søtstoffer. De fleste sukkerfrie sjokolader og søtsaker som finnes på markedet i dag er søtet med Maltitol, og sammenlignet med dette er Tagatose i en klasse for seg. Selv om Maltitol gir noe færre kalorier enn sukker, har den en høy påvirkning på blodsukkeret. Tagatose har lavere GI, lavere kaloriinnhold og høyere fordøyelsestoleranse enn Maltitol. Tagatoseproduktene er derfor et veldig godt alternativ til Maltitolprodukter.

 

Vitenskapelige studier

Omfattende studier har vært gjort på bruk av Tagatose, og forskning har vist at Tagatose er et godt alternativ til sukker og andre søtstoffer.
I 1999 erklærte FDA (Food and Drug Administration i Amerika) at Tagatose var helt trygt. Dette ble også bekreftet i 2007 av EFSA (European Food Safety Agency).

Tagatose er verken et søtningsmiddel eller en sukkeralkohol. I 2005  klassifiserte Novel Food Unit Tagatose som en helt ny type mat. Fordi det er en ingrediens og ikke et tilsetningstoff, betyr det at det ikke får et E-nummer.

For mer detaljert vitenskapelig informasjon eller tekniske spørsmål, kan du sende en e-post til moc.trehmad@ofni.

 

Referanser

Bertelsen, H. et al. (2003): “Blunting effect of D-tagatose on blood glucose when administered orally with glucose in volunteer donors of boundary glycemic levels.” In preparation for publication to Japan Clinical Nutrition Journal.

Bertelsen, H. et al. (2001): “Tagatose.” Alternative Sweeteners: Third Edition, Revised and Expanded. Ed. Lyn O’Brien Nabors, 105-127.

Donner, T.W., Wilber J.F., Ostrowski D.: “D-tagatose, a novel hexose: Acute effects on carbohydrate tolerance in subjects with and without type 2 diabetes.” Diabetes. Obesity and Metabolism. 1999: 1, 285-291.

Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Sixty-Third Meeting. Geneva, 8-17 June 2004. Summary and Conclusions. 
http://www.who.int/ipcs/publications/jecfa/en/Summary63final.pdf

U.S. Food and Drug Administration, “Health Claims: Dietary Noncariogenic Carbohydrate Sweeteners and Dental Caries” in: Code of Federal Regulations, U.S. Government Printing Office, 2003, Sec. 101.80.